Ciasto z kremem gości na stołach wielu z nas. Może być w dowolnym smaku, dlatego każdemu zasmakuje. Przepisy na ciasta z kremem możemy znaleźć w książkach z przepisami, bądź w internecie. Mniej popularnym ciastem, jakie możemy zrobić jest tort bezowy, który idealnie sprawdzi się na urodziny, jak i na deser po obiedzie. Jest on idealny dla fanów słodkości, i dla osób na diecie bezglutenowej.
Równie ciekawe i wiele innych znajdziesz na portalu Delektujemy.pl.
Jak zrobić tort bezowy?
Najpierw musimy upiec spody bezowe, z których złożymy nasz tort. Na dwa okrągłe spody potrzebujemy 6 białek, 2 szklanki cukru, łyżkę soku z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dzięki temu nasza beza będzie sztywna i zachowa swój kształt w trakcie pieczenia. Później dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dopóki masa nie będzie gładka. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Gotową masę przekładamy na okrągłe blaszki wyłożone papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika. Beza powinna być gotowa po około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Jako masę wykorzystamy bitą śmietanę i serek mascarpone. Śmietankę, która zawiera 30-36% tłuszczu ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli wsypujemy cukier.
Następnie dodajemy w małych porcjach serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach. Gotową masą przekładamy na nasze spody bezowe. Pamiętajmy, żeby przykryć również górę. Na koniec tort możemy udekorować świeżymi owocami, takimi jak truskawki, borówki, porzeczki i maliny. Lekko kwaśny smak owoców idealnie kontrastuje z bardzo słodką bezą. Tort musimy przechowywać w lodówce.