Jak przygotować nalewki tradycyjne?

Prezentu wykonane ręcznie są ostatnio bardzo popularne. Nie ulega wątpliwości, że wartość takiego podarunku jest znacznie wyższa niż kupionego, nawet jeśli do jego przygotowania nie potrzeba było nic kupić. Bardzo ciekawym pomysłem na prezent może być słoik z własnoręcznie pieczonymi ciasteczkami albo na przykład nalewki tradycyjne.

Większość osób z pewnością myśli, że przygotowanie tego typu trunku jest bardzo skomplikowane. Jednak tak naprawdę to nic trudnego. Wystarczy wybrać z jakich owoców chce się zrobić taki likier i przygotować naczynie, w którym będzie on dojrzewał. Nalewki tradycyjne najczęściej przygotowuje się z owoców pigwy, malin, czy cytrusów. W zależności od pory roku, jaką mamy, warto wybrać owoce sezonowe. Nalewki tradycyjnej najczęściej przygotowuje się późnym latem bądź jesienią. Warto wiedzieć, że czas przygotowania takiej nalewki jest naprawdę długi, mimo, że pracy nad nią niewiele. Trunek sam dojrzewa przez kilka miesięcy w zacienionym pokoju. Można z pewnością wybrać owoce, które akurat są najtańsze. Niektórzy zbierają owoce samodzielnie i to z nich wykonują nalewki tradycyjne. Fajne smaki osiągnąć można poprzez mieszanie owoców, na przykład gruszek z jeżynami czy malin z truskawkami. To będzie bardzo nietypowe połączenie, którego nie sposób znaleźć na sklepowej półce.

Aby zabrać się odpowiednio za przygotowanie nalewek (ofertę nalewek sprawdź na Krakowski Kredens – https://www.krakowskikredens24.pl/), należy umyć dokładnie owoce. Jeśli wybrane przez nas owoce mają szypułki, bądź gałązki, należy robić to podwójnie uważnie. Kolejną rzeczą jest ponowne opłukanie owoców pod bieżącą zimną wodą. Następnie owoce układa się na dnie dużego naczynia. Może to być słój albo wielka butla. Warto pamiętać, że gwint powinien być na tyle szeroki, żeby można było do niego swobodnie włożyć większe kawałki owoców. Następnym krokiem aby przygotować nalewki tradycyjne, jest zalanie owoców alkoholem. Najlepiej jeśli będzie to czysty spirytus. Jak już zalejemy owoce wódką, należy pomyśleć o nadaniu słodyczy. Aby nalewki tradycyjne wyszły naprawdę smaczne, należy użyć cukru o dużych kryształach. Najlepiej jakby był on nierafinowany. Duże kryształy wolniej się rozpuszczają i nie tworzą nieładnego osadu. Po kilku tygodniach oczekiwania, należy przelać wszystko przez gęste sito. Dużo osób wykorzystuje w tym celu gaziki.
To ostatni krok aby powstała nalewka. Trunek można rozlać do mniejszych pojemników, owinąć kokardką i wręczyć komuś jako miły podarunek. Tego typu prezenty zawsze są mile widziane. Można dołączyć słodki list i wręczyć to ukochanej osobie w dniu świętego Walentego. To super pomysł również na prezent dla mamy czy babci. Na pewno ucieszy też męską część naszej rodziny czy paczki znajomych. Mimo, że zazwyczaj panowie gustują w innych trunkach.

Ciekawą poradą jest jeszcze dodanie do nalewki tradycyjnej czegoś co nada dodatkowy posmak. Mogą to być różnego rodzaju przyprawy, na przykład goździki. Fajną sprawą jest też dodanie laski cynamonu czy wanilii. Wówczas taka nalewka osiągnie wyjątkowy smak, którego na pewno nie zapomni nigdy osoba przez nas obdarowana.

Zamieszczono w: Dom